bg en

Новини

КЕФФ ПЛОВДИВ 2021 връчи първите си награди

КЕФФ ПЛОВДИВ 2021 връчи първите си награди
Първото издание на уникалния по рода си Комедиен Европейски Филмов Фестивал се закри с кратка церемония по награждаване на отличените от международно жури филми. Биляна Първанович /Сърбия/, Богдан Крачун /Румъния/, Малин Кръстев и Мая Бежанска гледаха, оценяваха и обсъждаха 7 пълнометражни филма от Италия, Испания, Германия, Унгария, Сърбия и България, които бяха селектирани за конкурсната програма на фестивала.
В категория „Най-добър филм“ бе отличен италианската комедия на режисьора Роландо Равело – „Три перфектни дъщери“. Сръбският филм „Истинска история“ спечели наградата на КЕФФ в две категории – „Най-добър режисьор“ - Гордан Кичич и “Най-добра поддържаща роля“ – младата актриса Нина Янкович. И двамата наградени изпратиха лично видеообръщение към публиката, журито и организаторите на фестивала, с което благодариха за признанието.
Безапелационно наградата в категория „Най-добра главна роля“ беше присъдена на актьора Димо Алексиев за ролята му във филма „Дани. Легенда. Бог.“ Режисьорът Явор Петков лично прие наградата, а самият Димо зрителите видяха във видеовръзка на киноекрана.
„Наградата на публиката“, определена чрез вота на зрителите, които в продължение на 8 дни гласуваха за филмите от програмата на фестивала, отиде в Унгария за заглавието „Другарят Дракула“ на режисьора Марк Бодзар. Изборът бе бурно аплодиран от зрителите в залата, а актрисата Лили Уолтърс, изпълняваща главната роля във филма, прие наградата и не успя да скрие силните си емоции от изненадата за това голямо признание.
Статуетките на фестивала КЕФФ са изработени специално за събитието по авторска концепция на скулпторите Ева Петкова и Саркис Нерсесян и ще бъдат изпратени до екипите на филмите, чиито представители не успяха да присъстват лично на церемонията.
Организаторите на КЕФФ Пловдив 2021 връчиха и още една допълнителна символична награда, с намигване към гостите от Германия. Продуцентът на филма „Концертен живот“ Мартин Лишке бе отличен за цялостен фестивален дух, заради емоцията при срещите с публика и тематиката на филма си, който представи пред тях.
В 8те фестивални дни КЕФФ представи в програмата си общо 15 заглавия от цяла Европа, срещна зрителите с гости от чужбина и страната – режисьори, актьори, сценаристи, продуценти и приятели на седмото изкуство.
Фестивалът КЕФФ – Пловдив си поставя мисия да развива дългосрочна програма за утвърждаване и разширяване на град Пловдив като кино-фестивален град от международен мащаб и ще я следва в бъдещите си издания.
Проектът Комедиен Европейски Филмов Фестивал е част от програма „Нaследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.